Nu räcker det!


Byalaget och Nattvandrarna vill här informera om vad som pågår i området kring skolan och Östra Läraregatan. Läs ett utdrag från en rapport om vad som hände i helgen. Är det så här vi vill ha det i byn?

Vändplatsen utanför skolan har blivit ett tillhåll för epatraktorer och mopedister. Det körs med öppna avgasrör på nätterna framförallt fredag och lördag natt. Detta är oerhört frustrerande för småbarnsfamiljerna i området. Nattvandringen har inte fungerat över sommaren även om vi har 36 anmälda så är uppslutningen för dålig från många håll.

Under natten till söndagen den 30/8 blev det busliv med att en av epatraktor-ägarna anklagade att det var någon från Östra Läraregatan som kastade ett äpple på hans bil. Efter ett tag såg en av husägarna personer som gick inne i hans trädgård. Familjen känner sig hotad. Detta är inte acceptabelt. Vi behöver därför ett större engagemang från Nattvandrare.

Byalaget har dessutom lämnat in förfrågan att få fordonstrafik förbjuden till Östra Läraregatan under 22.00 till 06.00.

Här utdrag från ett mail på buset:
Vid skolan, dagis och scoutgården som ligger längst ner på Östra Läraregatan finns det parkeringsplatser och vändzon som används till olovlig körning. Denna lilla men väldigt breda gata har blivit en samlingsplats för omdömeslösa ungdomar som racear längs gatan och kör med olagliga fordon både vad gäller hastighetsbegränsning men även när det kommer till ljudnivån, de är trimmade och ombyggda till att låta och störa så mycket som möjligt. De kör både fort och omdömningslöst längs gatan och tutar och skriker till långt in på nätterna.

För ett par veckor sedan var det ett gängbråk mellan ungdomar från Kågeröd och ungdomar från närområdet, det var väldigt hög ljudnivå och ungdomarna hällde ut bensin och tände eld på gatan.

Men detta är tyvärr ingen isolerad händelse, vi i närområdet får stå ut med störningar dygnet runt. Inte nog med att de låter som ett flygfält, dessa ca 10–15 ungdomar använder också platsen att hänga på och allt som det innebär med skrik och vrålande, hög musik, skadegörelse, nedskräpning och supande.

Natten mellan lördag och söndag fick detta gänget för sig att någon hade kastat äpplen på dem och gick då runt och ringde på husen i området. Vi vågade inte öppna då de var beväpnade med basebollträ och uppträdde väldigt aggressivt. Vi öppnade inte och då började de kasta äpplen på vårt hus och garage. Så vår söndag bestod i att tvätta fasaden och rensa gräsmattan från förstörda äpple. Inte det roligaste som ni förstår! Vi var ju i alla fall ute i trädgården och hörde på eländet, när de triumferande brände på upp och ner för gatan och till sista kraschade en moped med två ungdomar på rakt in i pizzerian. Polis, brandkår och ambulans var snabbt på plats.

Nu får det ändå räcka med detta skräckvälde vi lever i!
Skolan vet vilka dessa elever är, det vet vi för vi var inne och pratade med rektorn för någon vecka sedan. 
De kan inte få hålla på helt fritt! Gatan måste byggas om så denna typ av aktivitet inte är möjlig och insatser från skolans, kommunens  och polisens håll måste samordnas och sättas in brådskande!

Helsingborgs Dagblad skrev en notis om olyckan i helgen. Läs den här.


Vandalisering i Gantofta

Vi inom Byalagets styrelse hade uppfattningen att det hade lugnat ner sig i vår lilla by, men så är inte fallet.

vandalisering juliI helgen den 24 eller 25 juli har vi haft ett gängbråk utanför Gantofta Skola. Ungdomar med epatraktorer från Kågeröd mötte ungdomar från vårt närområde och bråkade samt satte eld på bensindunkar på asfalten utanför skolan. Betongsuggorna som blockerar körning runt rondellen utanför dagis flyttades, men är nu är nu tillbaka på plats igen.

Inga identifikationer har registrerats, men enligt skolans personal har man ändå klart för sig vilka det är från vårt område.

vandaliserning2 juliSom många säkert redan känner till så klippte några ungdomar upp postlådan utanför Möllan natten till den 31 juli och tog med sig posten.

Polisen larmades och därför finns detta ärende registrerat liksom ovannämnda gängbråk.

Nattvandringsgruppen har inte varit aktiv under juli och nu blossade det upp utan att våra insatser. Vi ser hur viktigt detta är med att vara synlig. Vi har för få föräldrar som är aktiva i Nattvandringsgruppen. Det är oerhört viktigt att delta för att ge ungdomarna vuxenkontakt. TA KONTAKT med Byalaget, kontaktuppgifter finns här på vår hemsida.

Gantofta har 525 hushåll och vi är 296 medlemmar idag. Tänk på att stötta vår by – bli medlem.