Fiber till GantoftaAnslutning av Gantofta
till Öresundskraft Stadsnät pågår

Oktober 2015
Just nu jobbar Öresundskraft för fullt med att förbereda anslutning av byn till Öresundskraft Stadsnät. Här kan du läsa om hur de går till väga med installationen.
   
  1. Inledningsvis börjar schaktarbetet i gatorna, trottoarerna eller grönområden. 
  2. I nästa steg blir du kontaktad av vår utvalda entreprenör för planering av var fiberkabeln ska tas in i din villa. 
  3. Därefter grävs kabeln in till överenskommen plats vid din fasad. 
  4. Slutligen kontaktas du för att planera in en tidpunkt när installationen inne i huset kan göras. Då dras fiberkabeln in i huset, CPE:en (switchen) monteras och kopplas in. Därmed är installationen klar.
Att tänka på: Din villa ansluts med fiberkabel från den sida av tomten där schakten går. Det innebär generellt att det är i fasaden som vetter mot schakten som fiberkabeln ska tas in genom. Redan nu kan du fundera over var du vill placera CPE:en. Tänk på att den behöver ström (230 V). I anslutningen ingår att CPE:en monteras i nära anslutning till håltagningen där fiberkabeln tas in i din villa. Vill du ha CPE:en på annan plats, exempelvis på andra sidan huset, eller på ovanvåningen, så kan vår entreprenör lösa det, men det ingår inte i anslutningspriset. 
   
Vår entreprenör kommer givetvis vara behjälplig och kan ge råd om du har frågor gällande placering och installation. Har du ännu inte beställt? Det finns fortfarande tid. Kampanjerbjudandet gäller ända fram till byggstart.
   
Beställer du innan grävning påbörjas betalar du alltså fortfarande
endast 14 990 kronor och sparar 5000 kronor för din fiberanslutning! Då ingår anslutningen till din villa inklusive grävning på tomten, dragning av kabelrör, håltagning i huskroppen samt installation av switch (den så kallade CPE:n) i huset.
    
Skriv ut, signera och skicka in din beställning redan idag. Blankett och avtalsvillkor hittar du här.
   
Vill du ändå vänta kan du naturligtvis även ansluta dig senare. Då betalar du ordinarie pris som i dagsläget är 19 990 kronor och då ingår fiber fram till tomtgränsen samt installation av switch. Kostnaden för grävning på tomt, dragning av kabelrör samt håltagning i huskroppen står du själv för.
 
Har du andra frågor är du välkommen att kontakta vår kundservice:
042-490 3200 eller stadsnat@oresundskraft.se

Snart kan fiber i Gantofta bli verklighet

Mars 2015
Intresset för fiber har varit stort och många intresseanmälningar har kommit in till Öresundskraft. Detta gör byn till ett av deras fokusområden. Men det som nu krävs är att 50 % av hushållen i byn går med på avtalet och skickar in underskrivet kontrakt senast den 31 mars. Lyckas vi inte komma upp i 50 % är vi inte längre ett fokusområde och Öresundskraft drar tillbaka sitt erbjudande. Vår förhoppning är att vi ska nå målet och att minst 50 % vill vara med och föra Gantofta mot framtiden.

Byalaget kommer tillsammans med Öresundskraft att hålla två informationsmöten. Det första måndagen den 16 mars och det andra tisdagen den 17 mars, klockan 18.00, båda dagarna. Mötesplats är matsalen på Gantofta skola. Samma information ges vid båda tillfällena så välj den dagen som passar dig bäst.
Välkommen!


Stort intresse för fiber

Februari 2015
Intresset för fiber har varit stort i Gantofta. Vi har på ett par månader gått från det minst intressanta området i Helsingborg till ett av de högst prioriterade. Vilket engagemang från er i byn!

Öresundskraft kommer inom 4 veckor ta beslut om vilka områden som ska få bygga fiber under 2015. Troligtvis måste vi få 60–65 % av alla hushåll att lämna en intresse­anmälan de närmaste veckorna för att komma längst fram i kön. Kontraktsskrivning kommer att ske under mars i nära anslutning till Öresundskrafts beslut om att vi i Gantofta blir ett fokusområde (vilket vi förhoppningsvis blir). Vi kommer att få cirka 3 veckor på oss för att få minst 50 % av alla hushåll att skriva kontrakt.

Intresseanmälningar 2015-01-28
Område      Hushåll    Anmälda     Procent
Gantofta 1       282           158          56 %    Västra Gantofta

Gantofta 2       160           65            41 %    Östra Gantofta

Som ni ser så är Gantofta 1 nära målet medan Gantofta 2 måste göra ett rejält lyft. Gränsen mellan 1 (västra) och 2 (östra) går längs med Norra Kvistoftavägen. Byalaget kommer att engagera ”ambassadörer” som kommer att gå runt i byn och informera om fiber och då får du möjlighet att ställa dina frågor. Har du inte anmält ditt intresse gör det på www.gemigfiber.nu
Anmälan är inte bindande. Du kan också skicka din intresseanmälan till info@gantofta.nu så hjälper vi dig med anmälan.

Kostnaden är 14.990:- innan ROT-avdrag.
Kan du utnyttja ROT så blir nettokostnaden 12.990:-.

För mer information ladda hem pdf från Öresundskraft här.
Tjansteleverantorslistan Privat 140917.

Villasymbol_fiber
 

 

 

Lite fakta: Fiberoptisk uppkoppling ger i det närmaste obegränsad kapacitet. Exempelvis kan du i högsta hastighet ladda ner upp till tre långfilmer i HD på bara 0,5 sekunder. Du har alltid samma hastighet eftersom du inte delar uppkoppling med andra, vilket också betyder högre säkerhet. Fast telefonförbindelse blir automatiskt integrerat och därmed billigare än vanliga abonnemang.

I Helsingborgs kommun är den fiberoptiska kabel­utbyggnaden till villor genom Öresundskraft i full gång. Hela 70 % eller 400 villaägare på Eskilsminne har idag anslutningar för att kunna surfa supersnabbt, se på IP TV och dessutom ringa billigt! Helsingborgs kommun har som mål att 95 % av alla hushåll ska ha fiber år 2020.