Gantofta, beläget 12 km söder om Helsingborg är en av Skånes mindre orter. Och kanske också en av de mest lugna med endast ca 600 hushåll.

Att bo i Gantofta har sina givna fördelar. Här finns en välsorterad livsmedelsbutik. Ett mindre antal föreningar är fördelade på verksamheter som gymnastik, fotboll och innebandy. Gantofta skolas bredd sträcker sig från förskola upp till årskurs 9. Alldeles intill skolan ligger den s.k. scoutstugan som drivs av Kvistofta scoutkår.

Det geografiska läget är i det närmaste perfekt.

Helsingborgs stadskärna nås på bara 9 minuter med tåg. På vardagar avgång varje timme fram till sena kvällen. Med regionbuss 299 kan man under den drygt 20 minuter långa färden stiga av – eller på, ett större antal hållplatser längs vägen och inne i Helsingborg. Väl inne i Helsingborg, på Knutpunkten, stadens resecentrum, är vägen öppen för resor till stort sett hela världen över Helsingör och Köpenhamn.

Området kring Gantoftas södra del är naturklassat. Största tillgången är Råå-åns dalgång med ett antal skogsnära, välhållna promenadslingor längs själva Råån. Ett område som flitigt utnyttjas av promenadsugna, joggare m.fl. motionsidkare. Dalgången är också omtyckt av bl.a. fiskeintresserade, fågelskådare, m.fl. naturälskare.

Närheten till havet är en av Gantoftas fördelar. Med bil når man på endast 10 minuter de långa sandstränderna som sträcker sig från Råå, Rydebäck ner till Fortuna.

För den som trafiksäkert vill ta sig mellan Gantofta och Råå finns en asfalterad cykel- och promenadväg strax intill Pålstorpsvägen.

På gång- och cykelvägar får inte hästar ridas om inte särskild skylt är uppsatt som tillåter detta. Mer om vilka regler som gäller för hästar i trafiken går att läsa på Transportstyrelsens hemsida.

I Gantofta historia finner vi legendarer som Gustaf ”Stålfarfar” Håkansson. Riksbekant vid 66 års ålder som deltagare – utom tävlan – i Sverigeloppet 1951. Cyklade till Jerusalem år 1959. Representerad med en egen monter på Johannamuseet i Skurup.