Gustaf ”Stålfarfar” Håkansson

”Stålfarfar” är ett vanligt uttryck som används för att beskriva spänstiga äldre män. En stålfarfar är kanske också något som många äldre män önskar sig vara.Verkligheten bakom namnet Stålfarfar står att finna här i Gantofta – och i Hälsingland. 1948 gjorde en äldre man vid namn Gustaf Håkansson, bosatt i Gantofta, en cykeltur till Haparanda. Under färden stannade han till i Hälsingland vid Kesodalen där han träffade en stockholmare som var utrustad med ett rejält skägg och som kallades Stålfarfar. Gustaf blev ofta förväxlad med denne person och blev med tiden mera känd som Stålfarfar än som Gustaf Håkansson.

Gustaf föddes i Helsingborg den 15 oktober 1885 där fadern var mjölnare. Sin fru Maria träffade Gustaf i unga år, de gifte sig nyårsafton 1908 och fick med åren en stor barnaskara som omfattade 10 barn varav 8 nådde vuxen ålder. Gustaf var bosatt i Gantofta där han bedrev åkeriverksamhet medan Maria drev en kaférörelse.

1951 skulle Sverigeloppet på cykel köras från Haparanda till Ystad. Gustaf Håkansson, 66 år, begav sig dit, på cykel naturligtvis, för att anmäla sitt deltagande. Men av arrangörerna bedömdes Gustaf vara för gammal för att deltaga. Han beslöt sig då för att delta utom tävlan och tillverkade sin egen nummerlapp med startnumret ”0”.

Gustaf genomförde Sverigeloppet och kom i mål i Ystad ett dygn före de i det officiella loppet deltagande tävlingscyklisterna. Det var på loppets sträcka han blev superkändis i hela Sverige under namnet Stålfarfar. På sin färd genom Sverige drog han mycket folk och uppmärksammades långt mer än tävlingscyklisterna, som låg en dygn efter Gustaf Håkansson.

På Stortorget i Helsingborg firades Gustaf rejält och togs emot av stadsfullmäktige. För sin prestation hyllades Gustaf med enorma ovationer av en jättepublik som fyllde hela torget.

Gustaf var en människa med en stark Gudstro vilket fick honom att bl.a. besöka Israel och dess heliga platser. Van vid långfärder på cykel så gjorde han resan dit på sin tvåhjuling.

Gustaf Håkansson blev över 100 år. Som gammelpensionär var han ständigt aktiv och besökte många pensionärshem där han sjöng, berättade och förkunnade sin tro. Sina sista dagar tillbringade han hos sin dotter i Stockholm.

Pågatåg Stålfarfar

Av Skånetrafikens nya pågatåg (inkl tösatåg) är nu 50 st i trafik. Det allra senaste, med namnet Stålfarfar, döptes söndagen den 7 juli 2013 på förmiddagen vid Gantofta station. Ett väl valt dopställe eftersom Stålfarfar ju är så starkt förknippad med just Gantofta.

Dopfesten blev också en folkfest med många ortsbor som ville deltaga i evenemanget. Skånetrafiken bjöd på kaffe och kakor, sistnämnda av dammsugartyp, för detta unika tillfälle specialdesignade i den blålila färg som är Skånetrafikens paradfärg.

En extra krydda var att man kunde prova sina kunskaper i en tävling där en cykelkorg fylld av godsaker och praktiska fritidstillbehör var ensampriset.

Som perrongdekoration visades bilder och text i storformat över de flesta av personerna bakom Skånetrafikens nya tågnamn.

Så till själva dopet!

Som dopförättare hade man valt en till Stålfarfar närstående person, Mary Håkansson, Stålfarfars svärdotter, 84 år gammal. Dopet inleddes med att Mary sjöng en av Stålfarfars mera kända visor ”Blomman och Fjärilen”, därefter grabbade Mary tag i ett champagnefyllt glas som enligt traditionell dopsed krossades mot tågets utsida.

Efter dopet blev de rundvandring i tågsetets kupéutrymmen. Även den imponerande ergonomiskt utformade förarhytten förevisades föredömligt av tågens förare Mikael Wikander.

Stålfarfar hälsas i fortsättningen välkommen tillbaka till (och genom) Gantofta. Så visst har vi gantoftabor all anledning att vara stolta över att vår egen legendar, Stålfarfar, nu i fortsättningen kommer att köra, om inte den år 1951 riksbekanta Stålfarfar-sträckan Haparanda-Ystad, så åtminstone med Ystad som slutstation.

Här följer ett bildcollage samt två filmklipp från dopet.

Foto och video: Herbert Laserow

Två filmklipp ifrån dopdagen. Den första är när Mary Håkansson, svärdotter till Gustaf ”Stålfarfar” Håkansson döper pågatåget. I det andra filmklippet sjunger Mary Stålfarfars älsklingsvisa som en extra hyllning till sin svärfar.

Utställning om Stålfarfar på Johanna Museet i Skurup

Den som vill fördjupa sig i historien om Stålfarfar kan besöka Johannamuséet som ligger 1 km norr om Skurup. Här visar man genom fotografier, pressklipp och insamlade handlingar det mesta om Gustaf ”Stålfarfar” Håkanssons liv. På Johannamuséet kan du också köpa unika inspelningar av Stålfarfar när han sjunger som mest.

Mot uppvisande av giltigt medlemskort i Gantofta Byalag kan du räkna med att få en mindre rabatt på entréavgiften.

För aktuella öppettider och information om sommarens aktiviteter, se Johannamuséets egen hemsida.